Dilluns , 27 maig 2024

El Bages intermediarà en els desallotjaments per hipoteca

sidh
El Bages compta amb un nou servei de mediació hipotecària dirigit a aquelles persones que no poden fer front al pagament de la hipoteca del seu habitatge principal. La iniciativa, impulsada per la Diputació de Barcelona i l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, s'estén per tota la demarcació de Barcelona. En el cas del Bages, els afectats s'hauran d'adreçar al Consell Comarcal, on s'estudiarà cada cas i s'oferirà assessorament jurídic. L'any passat es van produir unes 800 execucions hipotecàries a la comarca, i preocupa que aquesta xifra pugui incrementar-se al novembre, quan finalitza el termini de dos anys de suspensió dels desnonaments de les famílies en situació de risc d'exclusió social.
El nou Servei d'Intermediació Hipotecària vol esdevenir un punt d'informació i assessorament jurídic per a les persones que no poden fer front a la hipoteca del seu habitatge principal. Per accedir-hi, els afectats es poden adreçar als serveis socials del seu municipi, a les oficines locals d'habitatge o a les oficines de consum, on s'estudiarà cada cas de forma individual i es concretarà una entrevista amb un advocat.
Un cop dut a terme aquest contacte entre el lletrat i la persona afectada, l'advocat s'encarregarà d'elaborar una proposta de modificació del deute que serà tramesa a l'Ofideute, de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya. L'entitat s'encarregarà de fer la mediació amb l'entitat financera corresponent.
L'objectiu del servei és oferir informació, assessorament i en el cas que sigui necessari també la intermediació amb les entitats financeres per trobar vies de solucions als problemes de les persones o famílies que no poden fer front als seus pagaments de la hipoteca i evitar així, la pèrdua de les seves llars.
Més execucions hipotecàries a finals d'any
El Berguedà i l'Anoia ja tenen oficines comarcals d'aquest estil, i al Bages també en funcionen dues, a Manresa i a Castellbell i el Vilar. Tanmateix, l'increment dels casos d'execucions hipotecàries en fan necessària l'extensió arreu de la comarca.
L'any passat es van produir unes 800 execucions hipotecàries a la comarca, i el degà del Col·legi d'Advocats de Manresa, Abel Pié, s'ha mostrat preocupat i ha augurat un increment d'aquesta xifra al novembre, quan finalitza el termini de dos anys de suspensió dels desnonaments de les famílies en situació de risc d'exclusió. "Ens espanta i ens preocupa les execucions que podran seguir si no hi ha una reforma que impedeixi que això vagi per un altre camí. D'aquí la importància d'engegar aquest servei ara per donar resposta a tots aquests casos que estaven aturats, però que s'hauran d'engegar per força", ha assegurat.

Des de l'Ajuntament de Manresa, la regidora de Serveis Socials, Mercè Rosich, ha explicat que, al néixer aquest servei, l'Oficina d'Intermediació de Manresa - que ja ha atès 125 famílies des del 2012- deixarà de centrar-se únicament en conflictes hipotecaris i destinarà la partida que ja tenia reservada per aquest servei a oferir intermediació en lloguer.

Notícia extreta de ManresaInfo